Fakty i mity na temat stali kwasoodpornej

Stalą, która zapewnia najlepszą ochronę przed korozją i działaniem kwasów, jest stal kwasoodporna. Wokół tego materiału narosło jednak nieco mitów, a także panuje swego rodzaju zamieszanie związane z nazewnictwem. Wszelkie wątpliwości oraz nieścisłości wyjaśniamy w przystępnej formie faktów i mitów.

ruryStal kwasoodporna to stal nierdzewna – FAKT

Według europejskiej normy PN-EN 10088, stale niegdyś nazywane kwasoodpornymi wchodzą obecnie w skład stali nierdzewnych. Współcześnie określenie „kwasoodporna” odnosi się więc bardziej do właściwości, niż oficjalnej klasyfikacji. Stalą kwasoodporną nazywamy stal nierdzewną o podwyższonej odporności na działanie kwasów organicznych i nieorganicznych.

Stal kwasoodporna nie różni się od innych stali nierdzewnych - MIT

Stale, nazywane w dawnej polskiej normie kwasoodpornymi, wchodzą w skład stali nierdzewnych. Stal nierdzewną można jednak podzielić na ferrytyczną, martenzytyczną, stal austenityczną oraz austenityczno-ferrytyczną. Jeśli szukasz stali szczególnie odpornej na kwasy, postaw na stal austenityczną, np. AISI 304 lub 316. To właśnie stale austenityczne, niklowo-chromowe stale nierdzewne określa się kwasoodpornymi.

Stal kwasoodporna zapewnia najlepszą ochronę przed korozją – FAKT

Wśród stali nierdzewnych to stale austenityczne cechują się najwyższą odpornością na korozję i działanie kwasów. Odporność zapewnia również wysoka zawartość chromu i niklu w stopie, a także dodatki takich metali, jak molibden czy tytan. Jednocześnie zawartość węgla jest ograniczona do minimum. Taki skład zapewnia wytrzymałość na naprawdę ekstremalne warunki i stały kontakt z kwasami.

Stal kwasoodporna nigdy nie rdzewieje – MIT

Wbrew swojej nazwie, stal nierdzewna może zardzewieć – jest to jednak znacznie mniej prawdopodobne, niż w przypadku standardowych stali konstrukcyjnych. Najczęstszą przyczyną korozji jest nieprawidłowa obróbka, prowadząca do przerwania warstwy pasywnej. Doprowadzić do niej może kontakt z silnymi kwasami lub ekstremalnie wysoka temperatura – czyli czynniki, które raczej nie występują podczas prawidłowej, standardowej eksploatacji.

Stal kwasoodporna jest bezpieczna dla żywności – FAKT

Ze względu na swoją wysoką odporność na korozję oraz różnego rodzaju substancje chemiczne, a także łatwość utrzymania czystości, stal nierdzewna doskonale nadaje się do kontaktu z żywnością. Znajduje zastosowanie w urządzeniach i ciągach produkcyjnych w przemyśle spożywczym, wykonuje się z niej blaty w gastronomii, a także garnki, patelnie oraz sztućce.

Zakup stali kwasoodpornej jest nieopłacalny w branży budowlanej – MIT

Stal nierdzewna może być nawet kilkukrotnie droższa od standardowej stali węglowej. Mimo to jej zakup może wiązać się z oszczędnościami w dłuższej perspektywie czasu. Znacznie dłuższa żywotność sprawi, że elementy konstrukcyjne, balustrady itp. zachowają piękny wygląd i wytrzymałość na długie lata, a także nie będą wymagać dodatkowych zabezpieczeń, kosztownej konserwacji czy szybkiej wymiany na nowe. Stale kwasoodporne doskonale sprawdzą się jako elementy konstrukcyjne w laboratoriach, przemyśle chemicznym czy spożywczym.

Stal kwasoodporna jest ekologiczna – FAKT

Stal kwasoodporna jest materiałem przyjaznym dla środowiska, gdyż może być wielokrotnie przetapiana i ponownie wykorzystywana. Ponadto, dzięki swojej wysokiej odporności na korozję, pozwala na zmniejszenie ilości odpadów produkcyjnych oraz zanieczyszczeń powstających w wyniku korozji. W ten sposób przyczynia się do ochrony środowiska naturalnego i zrównoważonego rozwoju.

Stal kwasoodporną można zawsze zastąpić stalą ocynkowaną - MIT

Blachy i rury ocynkowane mogą w pewnych sytuacjach stanowić tańszy zamiennik dla stali nierdzewnej. O ile zastosowanie ich przy budowie garaży, instalacji wodociągowych czy rynien jak najbardziej ma sens, to stali ocynkowanej nie powinno się stosować w przypadku przetwórstwa żywności czy branży chemicznej.

 

Jeśli masz pytania, kliknij przycisk i napisz do nas za pomocą prostego formularza kontaktowego. 

Czytaj więcej